امکان اتصال چند حساب به یک کارتخوان

پیدایش دستگاه های کارتخوان، کار پرداخت در جوامع امروزی را بسیار راحت کرده است. فروشندگان به راحتی می توانند...

پیدایش دستگاه های کارتخوان، کار پرداخت در جوامع امروزی را بسیار راحت کرده است. فروشندگان به راحتی می توانند کالاهای خود را فروخته و در همان لحظه مبلغ را در حساب خود دریافت کنند. از طرفی خریداران هم می توانند به جای پرداخت پول نقد، صرف زمان و انتظار در صف های طولانی بانک تنها با ارائه کارت بانکی هزینه را پرداخت نمایند. برای دریافت پرسش های خود در خصوص انواع خدمات و قابلیت های کارتخوان و همچنین اتصال چند حساب به یک کارتخوان که یکی از قابلیت های سفارشی دستگاه های کارتخوان است، با ما همراه باشید.

  • انواع خدمات دستگاه های کارتخوان
  • خدمات کلی قابل ارائه دستگاه کارتخوان
  • خدمات سفارشی قابل ارائه دستگاه های کارتخوان
  • طرح موضوع اتصال چند حساب به یک کارتخوان
  • آیا امکان اتصال چند حساب به یک کارتخوان ایده خوبی است؟

انواع خدمات دستگاه های کارتخوان

کارتخوان ها دارای دو نوع خدمات هستند. خدمات کلی که اکثر افراد از آن ها اطلاع دارند. همچنین خدمات سفارشی که باعث کارایی بیشتر در امر خرید و فروش می شوند.

خدمات کلی قابل ارائه دستگاه کارتخوان

  • انجام خرید و پرداخت هزینه
  • پرداخت قبوض
  • خرید شارژ تلفن همراه از اپراتورهای همراه اول، ایرانسل و رایتل
  • مشاهده موجودی حساب
  • گزارش گیری از تراکنش های روزانه

خدمات سفارشی قابل ارائه دستگاه های کارتخوان

این نوع خدمات باعث تسهیل در روند مالی کسب و کارها می شود. همچنین پاسخ بسیاری از نیازهای بانکی فروشندگان را می دهد. در این صورت مراجعه به بانک کمتر شده و می توان در زمان صرفه جویی کرد.

  • قابلیت اتصال به رایانه که با اتصال مستقیم کارتخوان به سیستم فروش پذیرنده صورت می گیرد.
  • قابلیت اتصال به پرینتر یا همان چاپگر که چاپ رسید کاغذی و همچنین رسید حرارتی را امکان پذیر می کند.
  • قابلیت اتصال به بارکدخوان که باعث خواندن بارکد قبوض می شود. با این کار ورود دستی شناسه قبض و پرداخت حذف می گردد و در نتیجه خطا کاهش می یابد.
  • قابلیت گرفتن شناسه واریز در هنگام خرید که منجر به کنترل ‌های مورد نیاز در روند کار می گردد.
  • امکان اتصال چند حساب به یک کارتخوان
  • امکان واریز سهم هر یک از ذینفعان یک تراکنش به حساب‌ های جداگانه آن ها
  • قابلیت انتخاب نحوه تسویه تراکنش که پذیرنده کارتخوان نحوه واریز تراکنش به ‌حساب متصل به کارتخوان را تعیین کند.

طرح موضوع اتصال چند حساب به یک کارتخوان

عنوان موضوع اتصال چند حساب به یک کارتخوان، به سال ها پیش برمی گردد. زمانی که صاحبان کسب و کارها دارای چندین دستگاه کارتخوان بودند. یکی از علل تعدد این دستگاه ها تمایل پذیرندگان به اتصال هر دستگاه به یکی از حساب های بانکی آن ها بود. در آن زمان اصولا هر کارتخوانی به یک حساب بانکی متصل می شد. اما پس از مشکل چند کارتخوانی برای هر کسب و کار، مسئولین به فکر اتصال چند حساب به یک کارتخوان افتادند. زیرا در این صورت یکی از علل تمایل پذیرندگان برای نصب کارتخوان های متعدد از بین می رفت.

آیا امکان اتصال چند حساب به یک کارتخوان ایده خوبی است؟

امکان اتصال چند حساب به یک کارتخوان تا قبل از سال 1399 برای بسیاری از دستگاه های کارتخوان وجود داشت. به طوری که برخی از سوئیچ ها مانند فن آوا، پاسارگاد، پرداخت نوین و غیره آن را ارائه می دادند. در آن زمان هنوز مشکل مغایرت حساب ها وجود نداشت. در نتیجه افراد می توانستند چندین حساب بانکی خود را به یک دستگاه کارتخوان متصل کنند.

مغایرت حساب یعنی فردی در دستگاه کارتخوانی کارت می کشد اما مبلغ مورد نظر به حساب دیگری واریز می گردد. در صورت بروز چنین اتفاقی بانک و شرکت ارائه دهنده کارتخوان موظف به پیگیری بودند. همچنین پس از پیگیری باید درصدد حل مشکل برمی آمدند. به همین دلیل از ابتدای سال 1399 قانونی وضع گردید که امکان اتصال چند حساب به یک کارتخوان لغو گردد. اما شرکت پرداخت نوین هنوز هم در مواردی خاص استفاده از این قابلیت را برای کاربران خود ارائه می دهد. ما اصولا با توضیحاتی که به مشتریان و نمایندگان فروش خود می دهیم؛ آن ها را از اتصال چند حساب به یک کارتخوان منصرف می کنیم. زیرا این قابلیت در حین راحتی دارای ریسک مغایرت حساب بوده که بهتر است از آن استفاده نشود.

جمع بندی

در این بخش از پوزاینجا به موضوع مهم اتصال چند حساب به یک کارتخوان پرداختیم. از آن جا که این قابلیت کار بسیاری از صاحبان کسب و کارها را راحت می کند. همچنین از تعدد دستگاه های کارتخوان برای هر کسب و کاری جلوگیری می کند اما دارای ریسک نیز می باشد. آن هم مغایرت حساب هاست که ممکن است پولی به اشتباه به حساب دیگری واریز گردد. در صورت بروز این اتفاق افراد نیازمند پیگیری های زیاد خواهند بود. در آن صورت هم بانک و هم شرکت ارائه دهنده می بایست مشکل را پیگیری و حل کنند.

4.7/5 - (22 امتیاز)
دیدگاه خودتان را به اشتراک بذارید...

دیدگاه ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*